Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان، بوعلی سینا حکیم و فیلسوف مشهور ایرانی ده قرن پیش ضمن توصیف و دسته بندی بیماری‌های واگیردار، راه‌های پیشگیری از ابتلای به این بیماری‌ها را به زبان آورده بود، با کمی جستجو از کاربران اینترنتی به زندگی پزشک و فیلسوف بزرگ حسن بن علی بن سینا ملقب به شیخ الرئیس متوجه شدم این حکیم بزرگ در زمان خود توصیه‌هایی برای پیشگیری ازبیماری‌ها بخصوص بیماری طاعون که در زمان حیات وی اتفاق افتاد دارد که تا حد زیادی مشابه به توصیه‌هایی است که امروزه برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا (کووید ۱۹) می‌شنویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

می‌توان گفت ابن سینا این فیلسوف بزرگ جهان راه‌های پیشگیری از طاعون سخن می‌گفت که از بیماری نترسید، از تجمعات دوری کنید، زیرا ویروس از طریق هوا نیز منتشر می‌شود، مساجد و بازار‌ها باید به صورت موقت تعطیل شوند. همه باید در خانه خود نماز بخوانند، وجوه نقد باید با سرکه ضد عفونی شوند، هر کسی که از چنین بیمارانی نگهداری می‌کند باید در دماغش پنبه آغشته به سرکه فرو کند و برگ گیاه درمنه را بجود.

ابن سینا در کنار بقراط و جالینوس از اولین کسانی در جهان است که درباره طب، کتاب نوشته است، کتاب قانون معروف‌ترین کتابی است که به مدت هفت سده از کتب مرجع در علم پزشکی بود. او علاوه بر معرفی طاعون، مننژیت و یرقان (بیماری ناشی از اختلالات کبدی) را نیز به درستی توصیف کرد. ضمن اینکه به صورت مفصل درباره آثار روان درمانی سخن گفته است.

این روز‌ها که بحث رعایت بهداشت و سعی در پیدا کردن درمان آن در محافل دانشگاهی و نهاد‌های سیاستگذاری، مطرح است، این سوال در ذهن بسیاری از دانشگاهیان نقش بسته که آیا ابن سینا با آن همه ژرفنگری و تسلط بر علم پزشکی، فلسفه، منطق  و برخورداری از هوش و ذکاوت خارق العاده اش راهی برای مهار این ویروس وجود دارد.

بر این اساس گفتگویی در خصوص صفات بوعلی سینا و نقش تاثیر گذار  علم پزشکی وی در درمان برخی بیماری ها با رئیس نظام پزشکی استان همدان داشتم.

علم فراگیر بوعلی سینا الگویی برای پزشکان امروزی

علیرضا مدرکیان  افزود: بشر از دیرباز به حرفه پزشکی، به عنوان یک وظیفه مقدس می نگریسته و در این میان، انتظار داشته که افراد شاغل در این حرفه نیز با جذب آراستگی‌های اخلاقی و حذف پیراستگی‌های آن، ضمن حفظ قداست این حرفه، بر جایگاه اجتماعی خویش بیفزایند.

او با اشاره به جایگاه ارزشمند حکیم بوعلی سینا  ادامه داد: بوعلی سینا فردی بود که  در زمینه‌های مختلف علمی اقداماتی ارزنده انجام داد و  او اقلیدس را ترجمه کرد، رصدهای نجومی را به عمل درآورد و در زمینه حرکت، نیرو ، فضای بی هوا ( خلا ) ، نور ، حرارت تحقیقات ابتکاری داشت .

مدرکیان اظهار داشت: ابن سینا دارای ویژگی‌های خاصی بود که وی را از سایرین متمایز می‌کرد. وی از لحاظ جسمانی، هوش و نبوغ علمی، نیروی تمرکز و تفکر، مطالعه و تألیفات، اخلاق و رفتار، توجه به پروردگار عالم، انسان برجسته‌ای بوده و جمع اینها در او از وی شخصیت نامداری ساخته است.

رئیس سازمان نظام پزشکی استان بیان کرد: ابن سینا  معتقد بود تمام کار یک پزشک بر پایه اخلاقش قرار دارد و برقراری ارتباط صحیح با بیماران را مهم ترین نقش در درمان بیماران می دانست.

او در ادامه افزود: این دانشمند و فیلسوف بزرگ جهان تلاش کرده گنجينه علمی مناسبی را برای بهره برداری طبيبان فراهم نمايد و همين ويژگی برجسته كتاب قانون باعث شد تاسالها و قرنها در جايگاه مرجع درسی، براي آموزش طبيبان در دانشگاههای مختلف جهان به كار آيد.

این مسئول با اشاره به اینکه بوعلی سینا کارهای ارزشمند وبزرگی را از خود به جا گذاشت، گفت: وی  حتی برای بیماری های سخت از جمله  بیماری طاعون زمان خود توصیه هایی بهداشتی برای مردم داشت که با انجام آن سیستم ایمنی بدن در برابر بیماری های عفونی در امان باشد که می توان  با انجام  همان شیوه نامه های بهداشتی و اما  این روزها  در جلوگیری از ویروس محنوس کرونا نقش بسزایی را ایفا کرد و چه بسا که پزشکان امروزی با شیوع کووید 19 هم یادی از استاد ۱۰ قرن پیش خود کردند.

با متخصص طب سنتی نیزهم صحبت شدم . 

شاه کلید طب سنتی حفظ اعتدال است

مامک هاشمی پزشک متخصص طب سنتی همدان  گفت: رعایت بهداشت عمومی، شستشوی مرتب دست و تقویت سیستم ایمنی بدن با داروهای گیاهی  از مهمترین راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است.

او  با بیان اینکه این روزها  انجام مطالعات تخصصی برای بهره مندی از گیاهان دارویی در زمینه طب سنتی برای پیشگیری و درمان اینگونه ویروس های آغاز شده، افزود: مصرف روزانه سیاه دانه، سرخارگل، سیب، گلابی و بادام خام با توجه به خواص آنها نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن در پیشگیری از ابتلا به این بیماری دارد.

هاشمی با بیان اینکه در کتاب قانون بوعلی سینا و وهر طب سنتی شش اصل ضروری برای تقویت سیستم ایمنی بدن وجود دارد، اظهار داشت: ابن سینا از این شش اصل، سه اصل اول یعنی تغذیه اصولی، توجه به خواب و بیداری و ورزش منظم را مهمترین اصول دانسته است و از بین این سه اصل مهمترین آن را ورزش منظم توصیف کرده است که نقشی اصلی در بروز بیماری و درمان بیماری دارد.

این متخصص طب سنتی با اشاره به  اینکه شاه کلید طب سنتی حفظ اعتدال است، ابرازداشت: در گذشته های دور هر بیماری که وجود داشت ویا اینکه به وجود می آمد درمان آن ها براساس رعایت نکات بهداشتی بود ویا از طریق مصرف  داروهای گیاهی در مان امکان پذیر بود.

او ادامه داد: با شیوع بیماری کرونا وافزایش آن در کشور خیلی ها جان خود را از دست دادند و بر اساس این مهم طرح های تحقیقاتی زیادی در خصوص طب سنتی برای درمان و یا کمک به درمان بهتر این ویروس انجام شده است که می تواند مکمل خوب و اثر بخشی در کنار درمان پزشکی باشد.

هاشمی گفت: البته چون این بیماری به شکل های مختلف در افراد خودنمایی می کند اضافه کرد: بنابراین با توجه به ماهیت این بیماری در افراد داروهای گیاهی خاص مطابق با نوع درگیری آن با افراد تجویز می شود که باید گفت بیشتر داروهای گیاهی برگرفته از علم پزشکی بوعلی سینا است.

و اما کلام آخر؛ ابوعلی سینا که پیکرش در یکی از میدان‌های مرکزی کهن‌شهر همدان آرام گرفته است و مجسمه تمام‌قدش در سوی دیگر میدان نشان از عظمت و بزرگی این پزشک حاذق قرن‌های متمادی عمر بشر دارد، هنوز هم نسخه‌هایش به ویژه در استفاده از گیاهان دارویی در دنیا حرف‌های فراوانی برای گفتن دارد و اگر بود، شاید دنیای امروز خیلی زودتر به واکسن و داروی کرونا دست پیدا می‌کرد.و اینک در حالیکه هنوز هم پس از قرن‌ها پزشکان جهان به احترام حکیم هزاره‌ها و مردی از تبار ایران بزرگ کلاه از سر برمی‌دارند و مقبره این نابغه تکرارناشدنی در همدان یا همان هگمتانه، پایتخت تاریخ و تمدن ایران‌زمین سالانه مأوای هزاران هزار عاشق علم و ادب و عرفان است، نشستن ماسک بر چهره مجسمه پورسینا نشانی خواهد بود برای آن که در راه مبارزه با کرونا، باور کنیم همه باید نقش ایفا کنیم و یادمان نروند دنیا روزهای قشنگ ‌تری هم خواهد داشت.

گزارش از زهرا جعفرپور ایروانی

انتهای پیام/ج

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: روز پزشک بوعلی سینا سیستم ایمنی بدن داروهای گیاهی بوعلی سینا علم پزشکی بیماری ها ابن سینا طب سنتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۴۵۰۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این دارو‌ها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند

پلاکت خون پایین (ترومبوسیتوپنی) نوعی بیماری است که در آن بدن به دلیل عارضه یا سایر شرایط، پلاکت کافی تولید نمی‌کند. علائم ناشی از آن شامل خونریزی داخلی و خارجی است. تشخیص زودهنگام ترومبوسیتوپنی، نتایج مثبتی در درمان دارد، اما تأخیر در تشخیص می‌تواند منجر به مشکلاتی از حمله قلبی، آسیب به اعضای بدن (به عنوان مثال، طحال، روده، کلیه و حتی آمبولی ریه) شود.

به گزارش خبرآنلاین، ترومبوسیتوپنی به اختلال در پلاکت خون گفته می‌شود و شرایطی است که در آن تعداد پلاکت‌های خون بیمار کاهش یافته و سلول‌های خونی قادر نخواهند بود فعالیت‌های اساسی بدن را انجام دهند.

پلاکت چیست؟

پلاکت به کوچکترین ذرات خونی گفته می‌شود که آنزیم‌های لازم برای انعقاد خون را در خود دارند. پلاکت‌ها بسیار کوچک هستند و با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند. این اجزای کوچک مسئول بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده هستند و نقش مهمی در انعقاد خون دارند. میانگین عمر هر پلاکت ۱۰ روز است و محل تولید آن در مغز استخوان است.

نحوه عملکرد پلاکت خون

کار اصلی پلاکت جلوگیری از خونریزی است. تجمع پلاکت‌ها در محل خونریزی، موجب لخته شدن خون و آغاز روند بهبودی می‌شود. پلاکت‌های فعال حاوی پروتئین چسبنده‌ای به نام فیبرین هستند که این پروتئین‌ها در تشکیل لخته خونی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

علت پایین بودن پلاکت خون

پایین بودن پلاکت خون نوعی اختلال خونی است و معمولاً عوارض جدی ندارد، اما در شرایط آسیب‌دیدگی می‌تواند روند انعقاد و لختگی خون را تحت‌تأثیر قرار دهد. تعداد پلاکت خون معمولاً به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و عوارض جانبی مصرف برخی دارو‌ها کاهش می‌یابد که در ادامه به شرح این موارد می‌پردازیم:

۱) دارو‌ها و خوراکی‌هایی که پلاکت خون را کاهش می‌دهند

مصرف الکل، ترکیبات سمی و نیز برخی دارو‌های حاوی کنین که جهت رفع گرفتگی عضلات تجویز می‌شوند اثرات منفی بر پلاکت خون دارند. استفاده از برخی نوشیدنی‌ها مانند آب تونیک (نوشابه گازدار حاوی کنین که برای پیشگیری از مالاریا مصرف می‌شود) می‌تواند در کاهش پلاکت خون مؤثر باشد.

این دارو‌ها خاصیت ضد انعقادی دارند و موجب کاهش پلاکت می‌شوند:

دارو‌های ضد انعقاد یا مهارکننده‌های گلیکوپروتئین مانند آبسیکسیماب (این دارو ضد تجمع پلاکت است و برای پیشگیری از عوارض اسکیمی قلبی تجویز می‌شود)

اپتیفیباتید (این دارو ضد انعقاد خون است و در درمان لخته‌های خونی و حملات قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد)

و تیروفیبان (برای درمان سندرم کرونر حاد)

هپارین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، آمیودارون (برای درمان پرکاری تیروئید)، سایمتیدین (برای درمان زخم معده و گاستریت)، پیپراسیلین (نوعی آنتی بیوتیک)، دارو‌های ضد تشنج مانند کاربامازپین، سولفونامید‌ها مانند تری‌متوپریم-سولفامتوکسازول، وانکومایسین (نوعی آنتی بیوتیک).

۲) بیماری‌هایی که موجب پایین بودن پلاکت خون می‌شوند

برخی از بیماری‌ها بر تولید پلاکت خون اثر گذاشته و باعث ترومبوسیتوپنی می‌شوند که عبارتند از: سرطان مغز استخوان، لوسمی، HIV و هپاتیت C، عفونت‌های ویروسی، آنمی، سندرم دیستریس تنفسی حاد (ARDS)، سپسیس (نوعی عارضه عفونی)، بیماری‌های خود ایمنی مانند ITP (نوعی عفونت ویروسی مثل آبله مرغان)، سابقه ارثی و ژنتیکی، زیاده‌روی در مصرف حد الکل، برخورد با ترکیبات سمی، دوران بارداری و ...

کاهش پلاکت خون گاهی می‌تواند سبب بروز برخی اثرات فیزیکی مانند کبودی شود. درمان پایین بودن پلاکت خون شامل تجویز برخی دارو‌ها و تلاش برای رفع مشکلات زمینه‌ای است. در برخی موارد نیز برای درمان، از دارو‌هایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کنند (مانند کوتیکواستروئیدها) استفاده می‌شود.

دیگر خبرها

  • پیشگیری از بیماری‌های احتمالی بعد از سیل چابهار
  • شیراز میزبان رویداد تخصصی بازساختی پزشکی آینده
  • ‌رویداد تخصصی بازساختی ـ پزشکی آینده در شیراز برگزار می‌شود
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • برجای ماندن ده‌ها شهید و زخمی در بمباران شدید نوار غزه
  • این دارو‌ها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • پیش بینی سود پتروشیمی بوعلی سینا در سال ۱۴۰۳/ بوعلی در سال ۱۴۰۲ چقدر سود ساخت؟
  • دلیل اصلی و علت لق شدن دندان ها در بزرگسالی + درمان آن
  • خالی ماندن ظرفیت رشته‌های جراحی قلب و عروق نگران کننده است
  • بررسی راه‌های توسعه همکاری علوم پزشکی شیراز با دانشگاه پزشکی تاجیکستان